Vi hjälper dig med din registreringsbesiktning

24 november 2014 07:14

Funderar du på att importera ett fordon eller har du hittat ett äldre fordon som saknar svenskt registreringsnummer?

Opus Bilprovning hjälper dig att registreringsbesikta fordonet så att du kan ta det i bruk på svenska vägar! Vi har stor erfarenhet och kunskap om de regler och rutiner som gäller för registrering av fordon och den besiktningsprocess som måste genomföras.

En registreringsbesiktning kan också behövas om du har gjort en ändring på ett redan registrerat fordon, till exempel monterat en dragkrok.

Anledningen till att en registreringsbesiktning måste genomföras vid import är för att säkerställa att fordonet uppfyller de miljö- och säkerhetskrav som ställs för att få köra på svenska vägar och även för att fastställa uppgifter som ska registreras i vägtrafikregistret.

Vi utför registreringsbesiktning för bland annat personbilar, motorcyklar, bussar, lastbilar och släpvagnar.

Vid en registreringsbesiktning identifierar vi fordonet tekniskt, kontrollerar det ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt och fyller i de fordonsuppgifter som skall in i Vägtrafikregistret. En mängd tekniska krav ställs på fordon för att de ska vara godkända och anpassade till svenska förhållanden. Om ditt fordon är EG-typgodkänt uppfyller det redan de krav som ställs enligt EG-direktiv och det kan då direkt godkännas i Sverige utan att det krävs mer dokumentation om fordonets tekniska status.

Innan du kan boka en registreringsbesiktning behöver du en godkänd ursprungskontroll, vilken du ansöker om hos Transportstyrelsen. 

Läs gärna mer detaljerad information om registreringsbesiktning på vår hemsida. Där finns information kring vilka dokument du behöver och andra förberedelser du behöver göra.

Du kan också ta en titt på de två filmer som vi har laddat upp på Youtube. Det finns en film för dig som vill importera ett fordon från ett annat EU-land och en för dig som vill importera fordon från tredje land. Ett annat bra dokument att läsa är Transportstyrelsens guide "Fordonsimport från början till slut".

Om du har frågor kring hur det går till är du givetvis välkommen att kontakta vår kundtjänst genom att fylla i vårt kontaktformulär. Du kan också ringa till 0775 – 500 300 så hjälper vår kundtjänst dig tillrätta och berättar vilka dokument du behöver och andra förberedelser du kan behöva göra. Det är också på det telefonnumret som du bokar din registreringsbesiktning. Välkommen!