Valborg – låt bilen stå om du dricker alkohol

24 april 2013 07:18

Har ni planerat vad ni ska göra på valborgsmässoafton ännu? En trevlig middag med goda vänner? Titta på majbrasan med barnen nere vid någon sjö? Kanske åka ut till landstället för första gången på säsongen?

Valborg är för många förknippat med festande och ofta också med alkohol – men vem ska köra hem efter festligheterna?

Även om du bara har druckit en öl eller ett glas vin kan det vara för mycket för att det ska hålla sig inom de lagliga gränserna. Det beror mycket på hur just din kropp är uppbyggd. Den svenska gränsen för rattfylleri ligger på 0.2 promille alkohol i blodet. Detta betyder för många att det räcker med att dricka ett glas vin (1.25 dl vin med en alkoholhalt på 13%) för att man skall ha uppnått denna nivå.

Är det då inte bättre att ta det säkra för det osäkra och helt avstå? Det finns många trevliga alkoholfria alternativ nuförtiden – både vin och öl. Eller varför inte prova på trevliga alkoholfria drinkar istället? Det finns mängder med receptförslag på alkoholfria drinkar, vilket gör att det inte alls behöver vara tråkigt även om man råkar vara kvällens chaufför.

Om du dock dricker på valborg, men ska köra hem dagen efter, bör du tänka på att effekterna av alkohol kan hålla i sig även till dess. Beroende på hur mycket och hur sent du har druckit kan du fortfarande ha kvar alkohol i blodet. Men även om alkoholen har förbränts kan andra effekter kvarstå. På systembolagets hemsida går till exempel följande att läsa:

Förmågan att köra bil kan vara rejält nedsatt även dagen efter. Försök har visat att körförmågan varit hela 20 procent sämre även när försökspersonerna varken haft alkohol kvar i kroppen eller känt sig bakfulla (sämre avståndsbedömning, sämre mörkeseende och man blir snabbare trött).”

De pekar även ut en annan viktig aspekt vilken är att alkohol också påverkar personers förmåga och självkritik – vilket kan göra att personer som är medvetna om att det är dumt att köra efter att de druckit känner att de har situationen under kontroll och kör ändå. Skulle du vilja möta dig själv ute på vägen i det tillståndet?

Vi på Opus Bilprovning hoppas att ni tar det här i åtanke så att ni kan njuta av en riktigt trevlig valborgsmässoafton i goda vänners sällskap och att ni låter bilen stå om ni dricker alkohol, vi vill att alla får vara med och sjunga ”Vintern rasat” även nästa vår.