Väg din husvagn eller husbil

10 maj 2015 06:30

Att åka med för tungt lastad husvagn eller husbil kan inte bara ge böter utan det är också väldigt farligt. Många olyckor händer årligen på grund av husvagnar som får sladd och drar med sig hela ekipaget. En för tungt lastad husvagn kan göra att dragbilens stabiliseringssystem inte orkar med att stå emot vid en hård inbromsning eller kraftig väjning.

   

Lasta rätt
Det är lätt att råka överlasta sin husbil eller husvagn då viktgränserna brukar vara snålt tilltagna. Några väskor med kläder, strandleksakerna, köksutrustning och ett par solstolar blir sammanslaget mer vikt än man först kan föreställa sig. Ett bra tips är att väga sakerna man vill packa var för sig och skriva upp på en lista. Summera sedan vikten och se om du håller dig inom gränsen för den maximala tillåtna lastvikten för ditt fordon.

Kom även ihåg att tänka på totalvikten. Med ett vanligt B-körkort får totalvikten högst vara 3500 kg. Försök även att lasta så mycket som du kan i bilens bagageutrymme och övriga förvaringsfack snarare än i husvagnen. Det är säkrare och bidrar till bättre väggrepp.

   

Väg ekipaget innan du ger dig ut på vägarna
Om du är osäker på vad din husbil eller husvagn väger kan du komma förbi hos oss på Opus Bilprovning och göra en vägning. För bara 100 kronor får du vägning inklusive drive-in. Det är en billig peng för att vara säker på att du inte åker för tungt lastad. Här hittar du stationer och tider där du kan väga din husvagn eller husbil.

   

Koll på gasolsystemet
En sak till som vi gärna rekommenderar för husbilar och husvagnar är en genomgång av gasolsystemet. En gasolkontroll ger dig en säkrare och tryggare semester i ditt fordon. Den här typen av kontroll ingår inte längre i ordinarie besiktning av husvagnar och husbilar, så det är viktigt att du själv ber att få den genomförd minst vartannat år.

Vid kontrollen besiktar vi rörledningar, slangar och andra komponenter som hör till gasolanläggningen för att se till så att inget är slitet eller trasigt. Vi kontrollerar fästanordningen för gasolflaskorna och därefter genomför vi en täthetskontroll.

Efter gasolkontrollen får du ett protokoll med resultatet. Om kontrollen är godkänd får du märket “Genomförd Gasolkontroll” som vi fäster utanpå fordonet eller intill gasolinstallationen. Även om resultatet endast är rådgivande och inte rapporteras in till myndigheter är det många campingplatser som kräver att man har ett aktuellt resultat från en gasolkontroll för att man ska få parkera sitt fordon där.

   

Kör säkert och effektivt
Med ett korrekt packat fordon, ett säkert gasolsystem och lugn körning blir semestern till ett rent nöje. När man drar tungt är det extra viktigt att tänka på säkerheten och att köra ekonomiskt. Håll koll på varvräknaren och växla när du behöver så att du kör snålt och bilen orkar med. Med ett långt och tungt ekipage är det extra viktigt att hålla sig till hastighetsbegränsningarna. Kör du för fort är det lätt att ekipaget bli vingligt och svårt att hantera. Dessutom spar du väldigt lite tid på att öka hastigheten.

    

Lycka till med semesterplaneringen och välkommen förbi hos oss för att få koll på hur dina fordon mår!