Tips vid köp av begagnad bil

29 december 2014 06:55

Att köpa begagnad bil kan vara knepigt. Det är många ute på marknaden som gärna överdriver skicket på bilarna de annonserar ut i annonstexten och om man inte har rätt kunskaper är det lätt att man blir lurad eller åtminstone betalar ett för högt pris.

Det finns tyvärr försäljare där ute som medvetet försöker dölja fel som de känner till så att de snabbt får fordonet sålt. Man bör särskilt vara uppmärksam om en bil har kort tid kvar till nästa besiktning och man själv inte har tillräckliga kunskaper för att utvärdera om det är troligt att det kommer att gå igenom nästa besiktning utan anmärkning. Samtidigt finns det många privatsäljare som själva heller inte kan så mycket och därför inte vet om att det finns brister i bilen. Utan specialkunskaper är vissa fel svåra att upptäcka.

Det här bör du titta på
När du tittar på en begagnad bil som du är intresserad av finns det några viktiga saker du bör göra för att ha större chans att hitta rätt bil där ute på marknaden. Om du inte har så goda kunskaper själv är det en bra idé att ta med någon kunnig vän eller bekant när du ska titta på bilen.

Se över bilens generella skick både utanpå och inuti. Är den välskött? Har den rost? Fungerar alla reglage och lampor? Titta på motorn. Är allt hyfsat rent och fritt från olja? Har bilen skötts enligt serviceboken?

Provkör alltid bilen med stereon avstängd och lyssna efter eventuella missljud i motor och mekanik. Fungerar bromsar och växellåda som de ska? Särskilt kopplingen är viktig att känna efter hur den fungerar. Om den tar väldigt högt upp eller slirar kan det tyda på att den måste bytas ut.

Testa att svänga några rejält snäva svängar för att höra och känna efter att styrningen fungerar ordentligt och att det inte låter konstigt från lagringarna/lederna i framvagnen.

En testad bil ger dig mer information
En bil som har blivit oberoende testad ger dig en bättre uppfattning om vad du får för pengarna och minskar också risken för dolda fel. Vi insåg att det fanns behov av en tjänst för att testa begagnade fordon och utvecklade därför Opus Biltest. Med Opus Biltest får du en opartisk utvärdering av ett fordons skick utifrån aspekterna miljö och trafiksäkerhet. Samtliga steg som ingår i en vanlig kontrollbesiktning ingår även i Opus Biltest. Efter genomfört test får du ett protokoll där eventuella brister finns nedskrivna.

Flera bilhandlare använder sig idag av vårt test då det innehåller de kontroller som privatkunder skyddas av i konsumentköplagen vid köp av fordon från företag. Protokollet ger dig som kund extra säkerhet då du vet att bilen har fått en ordentlig genomgång och utvärdering av skicket.

Även som privatperson kan du förstås använda dig av testet. Många privatsäljare lägger till det som en bilaga i sin annons. Då kan du redan innan du åker ut och titta på bilen se vilken utvärdering den har fått. Om säljaren inte har gjort testet kan du be att få det gjort. Det ger dig som köpare en extra säkerhet så att du vet att du betalar rätt pris.

Skapa köpekvittot direkt i mobilen
Att se till att pappren blir ordentligt skrivna vid ett bilköp är viktigt. Med appen Opus Bilprovning kan du generera ett digitalt köpkvitto direkt i din mobil. Med vårt köpkvitto kan du vara säker på att allt viktigt kommer med. Appen innehåller också bra tips och råd vid bilköp. Den finns både för Android och iOS och kan laddas ner helt gratis.