Tips i påskruschen – förbered dig och din bil för långresor

27 mars 2013 14:19

Om bara några dagar är det påsk och därefter en vecka påsklov för skolelever. Många väljer att ta ut några semesterdagar vid den här tiden och ger sig ut på vägarna för att nå ett semesterresmål eller för att besöka familj och vänner.

Här kommer en lista med råd över saker som kan vara bra att tänka på för att du och ditt fordon skall vara väl förberedda för längre resor.

1. En snabb genomgång av bilen, ungefär i stil med den som görs vid en uppkörning, kan vara en bra idé. Kolla att blinkers och andra lampor inklusive skyltlyktan fungerar som den ska.

2. Spolarvätska – Smältande snö och slask på vägarna betyder att du kommer att vara i stort behov av att rengöra rutorna, så se till att den är väl påfylld.

3. Glykol – även kallad kylarvätska, då det är i kylaren den fylls på. Den ser bland annat till att motorn inte fryser på vintern och hjälper även till att bibehålla kylningsfunktionen så att motorn inte blir för varm när man kör. Om du ser att du behöver fylla på mer, gör en blandning av glykol och vatten och häll i till du når rätt nivå. På så sätt ser du till att blandningen bibehåller rätt proportioner (ca 50/50 vanligtvis).

4. Olja – kan behöva fyllas på eller kanske bytas helt och hållet om det var ett tag sedan sist. Hur ofta du ska byta beror på bilmodell och hur långt du kört. Du kan hitta mer information i din instruktionsbok.

5. Däcktryck – Kontrollera att trycket är rätt. För långa resor och med tung packning kan däcktrycket behöva höjas för att få bästa möjliga vägegenskaper.

6. Packningen – Se till att fördela vikten jämnt i bilen så gott som möjligt. Försök att inte skymma sikten och se till att föremål inte ligger lösa så att de inte kommer flygandes vid en kraftig inbromsning.

7. Kör försiktigt! Det är många som har bråttom dit de ska och kanske är stressade. Många olyckor händer under storhelger så var extra vaksam.

8. Ta pauser! Det kan kännas som om man är OK, men efter ca 2 timmars körning bör man ta en paus för att behålla koncentrationen.

 

För att vara säker på att komma ihåg att kolla det viktigaste kan du använda dig av våra checklistor som du kan hitta på: http://bilprovning.se/Besiktningar/Kontrollbesiktning/Checklistor-infoer-besiktningen

Om du känner att din bil kan behöva en ordentlig genomgång för att se om något måste åtgärdas kan du boka en tid för en "trafiksäkerhetskontroll" som är en tjänst som vi erbjuder. En trafiksäkerhetskontroll innehåller samma element som en vanlig kontrollbesiktning, men den rapporteras inte till Transportstyrelsen. Priset är detsamma som för en kontrollbesiktning.

Glad påsk önskar vi på Opus Bilprovning!