Snart dags att byta från vinterdäck till sommardäck, vad säger lagen?

25 mars 2013 15:23

Snön smälter bort, krokusar tittar upp i rabatten, dagarna blir längre. Det är vår i luften och det är en härlig känsla när man kan byta vinterdäcken mot sommardäck för att ta en tur på de isfria vägarna. Men vad säger egentligen lagen och vad kan vara bra att tänka på när du byter till sommardäck?

I Tyskland säger man ”von O bis O” = von Oktober bis Ostern (från oktober till påsk) vilket kan vara ett lätt sätt för den som pratar tyska att komma ihåg när det brukar vara dags. Men för att vara lite mer exakt är det följande som gäller officiellt i Sverige:

Det är lag på att använda vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars om det är vinterväglag ute, det vill säga snö, frost, is eller snömodd på vägbanan (inklusive vägrenen).

Dubbdäck får du använda från den 1 oktober fram till den 15 april – men det kan även tillåtas om det är så att det skulle uppstå vinterväglag vid annan tid på året.

Beroende på var i landet du bor och hur vädret brukar se ut där kan du alltså komma att behöva behålla vinterdäcken på längre eller kortare tid. Ta inte av dem för tidigt om du tror att det kan tänkas falla snö eller bli ishalka igen den närmaste tiden.

Är dina sommardäck i OK skick? När du byter till sommardäck är det viktigt att du ser till att de är i bra skick. De måste enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter i däckens huvudmönster, men för att vara mer säker på att ha bra friktion vid vått väglag rekommenderas ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.

Tänk också på att kolla däcktrycket efter att du har bytt, dels för att spara bränsle när du kör och även för att garantera att du bibehåller bästa köregenskaper. Dina däck får även en längre livslängd om du ser till att de håller rätt tryck.

Om du byter däck själv kan följande saker vara bra att tänka på för din säkerhet och för att underlätta:

  • Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen.
  • Börja att lossa på hjulbultarna innan du har hissat upp bilen så går det lättare.
  • Använd en bra domkraft för högre säkerhet – inte den som du har i bilen för däckbyte i nödfall, då de ofta är rangliga.
  • Sätt alltid däcken med det bästa mönstret bak på bilen för att få bäst grepp vid kraftiga inbromsningar.
  • Fyll på luft så att du ligger på det rekommenderade trycket eller upp till 0.2 bar över (så länge det inte överstiger däckets maximala tryck) och se även till att däcken är rena och fria från stenar eller andra föremål som kan ha fastnat i dem.

Kör säkert och njut av vårvägarna!