Snart är det dags för sommardäck!

23 mars 2015 08:19 Tina Thörner och däck

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag ute. Med vinterväglag menas snö, frost, is eller snömodd på vägbanan (inklusive vägrenen).

Dubbdäck får du använda från den 1 oktober fram till den 15 april – men det kan även tillåtas om det är så att det skulle uppstå vinterväglag vid annan tid på året.

Beroende på var i landet du bor och hur vädret brukar se ut där kan du alltså komma att behöva behålla vinterdäcken på längre eller kortare tid. Ta inte av dem för tidigt om du tror att det kan tänkas falla snö eller bli ishalka igen den närmaste tiden.

Mönsterdjup och däcktryck

När du byter till sommardäck är det viktigt att du ser till att de är i bra skick. De måste enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter i däckens huvudmönster, men för att vara mer säker på att ha bra friktion vid vått väglag rekommenderas ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Du kan lätt kolla detta genom att använda en femkrona. Om du sätter ner den övre delen av siffran i däcket och gummit täcker den övre delen av siffran 5 är mönsterdjupet över 3 millimeter.

Tänk också på att kolla däcktrycket efter att du har bytt däck, dels för att spara bränsle när du kör och även för att garantera att du bibehåller bästa köregenskaper. Dina däck får även en längre livslängd om du ser till att de håller rätt tryck. 

  • Däcktrycket ska alltid mätas när däcken är kalla.
  • Du hittar din bils avsedda däcktryck i instruktionsboken.

Att tänka på när du byter däck själv:

  • Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel i och handbromsen åtdragen.
  • Börja att lossa på hjulbultarna innan du har hissat upp bilen så går det lättare.
  • Använd en bra domkraft för högre säkerhet – inte den som du har i bilen för däckbyte i nödfall, då de ofta är rangliga. Sätt alltid däcken med det bästa mönstret bak på bilen för att få bäst grepp vid kraftiga inbromsningar.
  • Fyll på luft så att du ligger på det rekommenderade trycket eller upp till 0.2 bar över (så länge det inte överstiger däckets maximala tryck) och se även till att däcken är rena och fria från stenar eller andra föremål som kan ha fastnat i dem.

Förvara dina däck rätt

Däck bör förvaras mörkt och svalt för att hålla så länge som möjligt. Kom också ihåg att rengöra dem innan du lägger dem i förrådet. Detta är särskilt viktigt när man tar av vinterdäcken, då de många gånger har kvar rester av vägsalt som kan agera frätande.