NYHETER

Slutsiffra 9 får körförbud den 1 februari

25 januari 2016 07:00
Opus nyheter om vinterkörning
Den 1 februari får personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar med slutsiffra 9 i sitt registreringsnummer körförbud om de inte har besiktats innan dess. Passa på att boka besiktning hos oss på Opus Bilprovning redan idag för att vara säker på att få en tid som passar dig.

Den 1 februari får personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar med slutsiffra 9 i sitt registreringsnummer körförbud om de inte har besiktats innan dess. Passa på att boka besiktning hos oss på Opus Bilprovning redan idag för att vara säker på att få en tid som passar dig.

Om du är ute i sista minuten har vi alternativet Opus Drive-In som är en del av vår slippa vänta-garanti. Med drive-in behöver du inte boka tid i förväg utan kan åka direkt till en av våra stationer och ställa dig i kö. Öppettider för din närmaste station hittar du på vår hemsida. Vår slippa vänta-garanti för lätta fordon säger att du alltid ska kunna få tid för besiktning av din bil inom 24 timmar. Om du inte hittar en passande tid i vårt bokningssystem kan du alltid ringa vår kundtjänst på 0775-500 300 så hjälper vi dig.

   

Snart sportlov - kör försiktigt upp till fjällen

Om några veckor är det dags för sportlov och då brukar det vara högt tryck på vägarna upp till landets fjällanläggningar. Åk i god tid då det kan ta längre tid om vädret slår om eller om det händer olyckor på vägarna. Ladda upp med mat och dryck och ta ordentligt med pauser då körsträckorna brukar vara långa.

Se till att kolla din bil innan du ger dig av på din långresa. Se till att du har fyllt på frostskydd som tål låga temperaturer, att du har rejält med spolarvätska och kontrollera alla lampor. En extra titt på däcken är också en bra idé. Om du känner dig osäker på om bilen är i skick för en längre tur kan du komma in och göra ett fordonstest hos oss.

Vissa passar på att ta fram husbilen även på vintern när det är dags för sportlov. Kom gärna förbi och väg ditt fordon för att se till att du inte har för mycket last innan du kör iväg. En extra kontroll av gasolanläggningen ger också extra säkerhet, särskilt som många förlitar sig till gasolvärmare när de campar på vintern.

   

Så klarar du knepiga manövrar vid vinterkörning

Det är lätt hänt att man kör fast på oplogade skogsvägar på väg upp till stugan. Se till att ha ett par grundläggande föremål i bilen som kan hjälpa dig loss:

  • En kort spade för att gräva bort djup snö kring däcken brukar hjälpa långt
  • En liten säck sand kan ge grepp
  • En bit tjock matta eller en träplanka är också bra alternativ

Kontrollera alltid att bilens underrede inte har tagit skada när du väl har tagit dig loss. Att köra vidare och upptäcka efter några hundra meter att kylaren läcker är inte roligt.

Om du har svårt att ta dig upp i en backe - se till att växla upp. Att långsamt starta från 2:an brukar hjälpa för att komma igång. Även här kan en aning sand vara till hjälp för att få bättre grepp om det är en enstaka fläck som är hal. Om det ändå inte går är det bättre att vänta på assistans eller försöka välja en annan väg. Att försöka ta sig fram på extremt halka och sluttande partier kan leda till att du glider av sidledes eller halkar tillbaka på någon som ligger bakom dig i trafiken.

Sist men inte minst, var uppmärksam och ta det lugnt. Det är många som är stressade när de är på väg med familjen upp till fjällen. Genom att du kör försiktigt och håller ner farten bidrar du till att risken för olyckor minskar och till en bättre miljö.