NYHETER

Slutsiffra 8 får körförbud 1 januari

14 december 2015 07:59
Opus Bilprovning slutsiffra 8
Nu är det hög tid att boka besiktning om du har slutsiffra 8 i registreringsnumret på ditt lätta fordon (personbil, lätt lastbil eller lätt buss). Den 1 januari får fordonet annars körförbud.

Nu är det hög tid att boka besiktning om du har slutsiffra 8 i registreringsnumret på ditt lätta fordon (personbil, lätt lastbil eller lätt buss). Den 1 januari får det annars körförbud. Passa på att boka din besiktning hos oss på Opus Bilprovning redan idag!

   

Barncancerfondens vänföretag

Precis som de senaste åren är Opus Bilprovning ett av Barncancerfondens Vänföretag - ett initiativ som är värt extra stöd så här i juletid. Vi vill vara del av att kämpa för livet och tycker därför att det är självklart att ställa upp för familjer vars barn har drabbats av någon form av cancer. Stöd gärna Barncancerfonden du också!

   

Tips för säker vinterkörning

Även om det inte har varit någon vidare vinter i stora delar av landet ännu är det ändå viktigt att tänka på hur man kör då det kan bli halt helt utan förvarning. Vinterdäcken hoppas vi att du har satt på redan då det är lagkrav på att använda dem mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Om du blir stoppad utan riskerar du böter. Kom ihåg att sätta de bästa däcken bak för bästa möjliga väggrepp.

Håll farten nere lite extra, särskilt när du kör på vägar som har partier som ligger i skugga, exempelvis på kurviga skogs- eller landsvägar. Där kan det lätt bli blankis utan att man ser det. Planera alltid inbromsning i tid, särskilt om du närmar dig en korsning eller en rondell. Att inte få stopp på sitt fordon för att det är för halt är inte kul.

Skrapa alla rutor ordentligt innan du åker iväg. Det är lätt att man slarvar och bara borstar av bilen lite halvdant, men så riskerar du att få sämre sikt och missa saker på vägen.

    

Om olyckan skulle vara framme

När det är halt på vägarna är det lätt att man åker av, utan att man har varit våghalsig. Vi vet alla hur det kan se ut när det börjar snöa och blåsa rejält. I vissa lägen ska man helt enkelt inte ge sig ut om man inte absolut måste. Om du skulle råka ut för en olycka eller se någon annan som behöver hjälp, använd då Opus Bilprovning-appen för att larma och få hjälp.

Appen har inbyggd funktion för att lokalisera den plats du befinner dig på, direktknapp för att ringa larmcentralen och goda råd kring vad man bör göra i olika situationer för att hjälpa till på bästa sätt.

Appen kan du ladda ner här för både iOS och Android.

   

Extra utrustning som kan vara bra att ha i bilen

Så här på vintern finns det några saker som kan vara smarta att packa in i bilen för lite extra säkerhet. Om du ska köra ut på landet och inte är säker på att det är ordentligt plogat kan en liten påse med sand, en mindre spade (t.ex. av hopfällbar militärmodell) och en grov filt vara bra att ha i bagageutrymmet. De kan hjälpa dig att komma loss om du skulle fastna på ett halt parti. En filt är för övrigt bra att ha för att hålla dig varm om du skulle bli stående i trafikstockning eller om du råkar köra i diket och måste vänta på assistans. Ett par värmeljus och tändstickor i handskfacket är också bra. För långresor kan det vara smart att ta med något att äta och dricka av samma anledningar.

Se alltid till att du har en fungerande varningstriangel i bilen. En reflexväst är också bra, även om de inte är obligatoriska i Sverige. Det är viktigt att du syns på vägen om du kliver ur din bil.

Ta hand om er där ute på vintervägarna!