NYHETER

Slutsiffra 5 får körförbud 1 oktober

21 september 2015 07:30
Slutsiffra 5 i registreringsnummret ska besiktas - Opus Bilprovning
Nu är det hög tid att boka tid för besiktning om du har slutsiffra 5 i ditt registreringsnummer (gäller lätta fordon som är slutsifferstyrda). Slutsiffra 5 får nämligen körförbud den 1 oktober om fordonet inte besiktas i tid.

Nu är det hög tid att boka tid för besiktning om du har slutsiffra 5 i ditt registreringsnummer (gäller lätta fordon som är slutsifferstyrda). Slutsiffra 5 får nämligen körförbud den 1 oktober om fordonet inte besiktas i tid.

Boka besiktning för ditt fordon hos Opus Bilprovning redan idag eller se efter om någon av våra stationer i din närhet har öppet för Opus Drive-In. Då kan du komma förbi direkt utan att boka tid i förväg, för endast 100:- extra.

   

Vad gäller om jag har fått körförbud?

Om du väntar för länge med att besikta bilen riskerar du att få körförbud. Ett fordon med körförbud får endast köras kortast möjliga väg till en verkstad för att repareras och kortast möjliga väg till en besiktningsstation för att besiktas.

Om ditt fordon anses vara i så dåligt skick att det är trafikfarligt kan det också beläggas med körförbud vid kontrollbesiktningen. Samma sak kan även ske vid en så kallad flygande inspektion. Om fordonet anses vara trafikfarligt kan det beläggas med körförbud på plats.

Samma regler gäller i dessa fall som om du skulle vara försenad med din besiktning. Fordonet får endast köras kortast möjliga väg till verkstad/besiktningsstation. Om du skulle bli stoppad på vägen dit kan det vara bra att ha med en bokningsbekräftelse för besiktningstid eller för reparation så att det inte uppstår ytterligare problem.

Du som har fått körförbud får besiktningstid snabbt med hjälp av vår slippa vänta-garanti. Vi på Opus Bilprovning lovar att du får din besiktning genomförd inom 24 timmar. Det enda du behöver göra då är att lämna in ditt fordon på morgonen före klockan 9 på någon av våra stationer och sedan kan du hämta det igen innan stängningsdags.

   

Ställa på ett avställt fordon

Fordon som har varit avställda en längre tid brukar också ha körförbud. Ett exempel är fordon som har stått i garage för en större reparation och inte körts under tiden eller fordon som inte har varit i bruk under några år. För att ställa på fordonet måste du kontakta Transportstyrelsen (du kan använda deras e-tjänst), sedan måste du se till att fordonet har en giltig trafikförsäkring. Först därefter får du köra kortast möjliga väg till en besiktningsstation för att få en ny kontrollbesiktning genomförd. Det kan också vara bra att veta att avställda fordon inte får bogseras med lina. Transport på släp går givetvis bra.

Äldre fordon som har varit avregistrerade i många år finns ibland inte längre kvar i registren. Då kan en omregistrering behövas och då behöver du en registreringsbesiktning. För mer information om bokning och kostnad, ring vår kundtjänst på 0775-500 300.