Slutsiffra 2 får körförbud 1 maj

13 april 2015 22:06

Nu är det hög tid att boka tid för besiktning eller passa på att använda dig av någon av våra drive-in-tider om du har ett fordon med slutsiffra 2 i registreringsnumret. Personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar med slutsiffra 2 får nämligen körförbud den första maj om de inte har besiktats innan dess.

 

Att besikta bilen så tidigt som möjligt inom den tillgängliga besiktningsperioden är en fördel, då du på så sätt har gott om tid att åtgärda eventuella brister - utan att du måste göra det i sista minuten och riskera körförbud.

 

Det kan förstås hända att man har mycket annat att stå i och inte hinner med att boka besiktning i förväg. Därför har vi på Opus Bilprovning en slippa vänta-garanti på 48 timmar för lätta fordon. Om du inte hittar en tid som passar direkt i vårt bokningssystem erbjuder vi drive-in på alla stationer så att du kan komma förbi utan att boka tid i förväg. Om du underförmodan inte hittar någon tid på en station i din närhet är du välkommen att ringa oss på 0775-500 300 så hjälper vi dig att hitta en lösning.

 

Få påminnelse i tid

För att komma ihåg att boka besiktning i god tid i förväg vill vi gärna tipsa om vår mobil-app Opus Bilprovning där du kan lägga till alla dina fordon och på så sätt få påminnelser direkt i mobilen i god tid i förväg. Det går också bra att fylla i dina registreringsnummer på vår hemsida så får du påminnelser via sms eller e-post.

 

Förbered bilen inför besiktningen

För att din besiktning ska gå snabbt och smidigt och för att undvika att få nedslag på enkla detaljer som du själv lätt kan åtgärda bör du ta en titt på följande innan du åker till besiktningen:

 

  • Kontrollera vindrutetorkare och vindrutespolare - torkarbladen ska vara hela och mekaniken ska fungera.
  • Batteriet ska sitta fast och se efter så att det är väl påfyllt och att det inte läcker.
  • Kontrollera alla lampor runt om bilen - glöm inte positionsljusen. Glasen till lyktorna ska vara hela. Kom även ihåg skyltlyktan över registreringsskylten bak.
  • Se över däckens mönsterdjup. För sommardäck ska det vara minst 1,6 mm i huvudmönstret. Är de hela utan skador och sprickor?
  • Samtliga backspeglar ska vara hela och sitta fast ordentligt.
  • Kontrollera alla bilbälten och koppla gärna ihop bältena i baksätet.
  • Kontrollera oljenivån i motorn.
  • Har du en demonterbar dragkrok? Kom ihåg att ta med den och nyckeln.

 

Ta en provtur där du lyssnar efter eventuella missljud och känner efter om bromsarna verkar ta jämnt är också en bra idé. Om du känner att något inte verkar stämma är det bäst att ta en extra titt på detta innan besiktningen för att minska risken för att få ett nedslag.

 

Serva bilen och håll den i skick

Att regelbundet serva sitt fordon och att åtgärda småfel innan de ger upphov till större problem lönar sig i längden och ger också ett högre andrahandsvärde när du vill sälja det. Att regelbundet tvätta, förvara däck och fälgar på rätt sätt, ta hand om interiören och byta ut slitna delar i tid gör att du får ett fordon som håller i många år och med en välskött motor sliter fordonet också mindre på naturen.