Säkrare barn i bilen

24 februari 2015 07:00 Säkrare barn i bilen - Opus Bilprovning

En viktig del av vår verksamhet på Opus Bilprovning är att verka för högre trafiksäkerhet bland våra kunder. Idag tänkte vi ta upp barnens roll i trafiken. Hur sitter ett barn egentligen säkrast i en bil? Vi tar även upp ett par tips för att göra resan trevligare och mindre stressig när barnen är med.

   

Hur ska barn sitta i en bil?

Barns huvud är stora och tunga i förhållande till kroppsstorleken och deras nackar är känsliga. Av den anledningen är det bäst att barn upp till ungefär fyra års ålder sitter bakåtvända i en godkänd barnstol av rätt storlek när de åker bil. I en bakåtvänd stol dämpas krafterna som påverkar barnets huvud och hals vid en eventuell kollision. Statistik från tester och riktiga olyckor visar att risken för att skadas svårt eller avlida är fem gånger så hög om barnet sitter framåtvänt, så äldre påståenden om att det är bättre att sitta framåtvänd kan idag rakt avfärdas. Små barn ska sitta bakåtvända i bilen.

Fram till cirka 10-12 års ålder rekommenderas att barnen använder en bältesstol eller bälteskudde för att få tillräckligt skydd och sitta på rätt höjd så att säkerhetsbältet fungerar korrekt vid en krock. Alla barn som är kortare än 135 cm ska enligt lag använda någon form av skyddsanordning.

   

Koppla ur krockkudden fram

Om du har ett barn som sitter i en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet är det livsviktigt att krockkudden på passagerarsidan kopplas ur. Den kan annars orsaka svåra skador om den utlöses när bilbarnstolen är monterad vid den.

Se till att en auktoriserad verkstad kopplar ur den såvida du inte har en bil med en särskild nyckel för att stänga av krockkudden.

Barn som är under 140 centimeter bör undvika att åka i framsätet med krockkudden inkopplad. De sitter mycket säkrare i baksätet. Sidokrockkuddar behöver man inte oroa sig för så länge barnen sitter i ordentliga bilbarnstolar bak.

   

Välj rätt säkerhetsanordning

När du ska köpa en bilbarnstol eller bälteskudde är det viktigt att du köper en testad Europagodkänd (E-märkt) produkt. För extra säkerhet, välj en stol som även är plustestad. Ta med barnet till butiken och be att få prova. Barnet ska sitta bekvämt och stolen/kudden ska lätt kunna monteras i bilen.

Byt till en ny barnstol/kudde när barnet växer så att det alltid sitter väl skyddat. En för stor eller för liten stol kan utgöra en hög risk.

   

Motverka åksjuka

Åksjuka är vanligt hos barn som är mellan 2-10 år gamla. Många känner sig bättre om de kan titta på horisonten när de åker bil, men det är givetvis inte möjligt om barnet sitter i bakåtvänd bilbarnstol. Det man kan göra för att lindra är att ta paus ofta, se till att öppna fönstret då och då och att se till att barnet bara äter mindre måltider före en längre resa. Det brukar istället gå bra att äta mindre portioner under resans gång. Det är bäst att undvika att läsa eller titta i böcker under resan då det ofta förvärrar illamåendet. Om barnet har svåra besvär med åksjuka är det bäst att prata med en läkare för att få råd och eventuell medicin.

   

Busiga barn

Vissa barn är busiga och älskar att knäppa upp bältet mitt under färden. Det är givetvis väldigt farligt och särskilt om du som förare försöker spänna fast barnet igen medan du kör. Se till att stanna istället så att du inte tappar uppmärksamheten på vägen.

Införskaffa ett bälteslås till bilbarnstolen eller säkerhetsbältena bak. De flesta stolar idag brukar ha det inbyggt men om det skulle saknas finns det separata att köpa.

   

Mindre stress på vägen

Gör långresor mer barnvänliga genom att ta paus ofta. Planera in någon timme extra och ta ett par stopp på vägen för att titta på något kul. Om barnen får komma ut och springa av sig lite brukar resten av resan gå lättare. Prata med varandra, lyssna på en spännande ljudbok och varför inte ladda ner vår app Opus Bilprovning (gratis för Android och iOS) som innehåller fler roliga spel och lekar som ni kan ägna er åt under resans gång.

   

Lär dig mer

Om du är intresserad av att lära dig mer så har Trafikverket en bra artikel som sammanfattar det viktigaste gällande barn i bil. De har också en broschyr som heter Säkerhet i bilen som innehåller mycket matnyttigt.

NTF har en bra sida med frågor och svar gällande barn och säkerhet i bil som också är intressant.

Ta hand om er i trafiken önskar vi på Opus Bilprovning!