NYHETER

Säkrare barn i bilen och på vägarna

9 november 2015 08:00
Säkrare barn i bilen - Opus Bilprovning
Höga hastigheter innebär allvarligare olyckor. Det vet vi alla, och trots det kör många av oss ändå för fort. Man är försenad till jobbet, har bara en viss tid på sig att leverera ett paket eller tänker helt enkelt inte på hur fort det går i stunden. Särskilt farligt blir det i områden där många barn vistas, såsom i närheten av skolor, vid lekplatser eller i villaområden där barnen gärna leker ute på gatan.

Höga hastigheter innebär allvarligare olyckor. Det vet vi alla, och trots det kör många av oss ändå för fort. Man är försenad till jobbet, har bara en viss tid på sig att leverera ett paket eller tänker helt enkelt inte på hur fort det går i stunden. Särskilt farligt blir det i områden där många barn vistas, såsom i närheten av skolor, vid lekplatser eller i villaområden där barnen gärna leker ute på gatan.

Man kan lätt tänka att det inte gör så stor skillnad om man kör några kilometer i timmen för fort, men om man gör en beräkning så visar det sig att bromssträckan är nästan tre gånger så lång om du kör i 50 km/h jämfört om du kör i 30 km/h. Samtidigt spar du högst någon enstaka minut på att köra fortare och förbrukar mer bränsle med din bil.

Men som vi alla vet handlar det mer om psykologi - att det känns som att du kommer fram mycket fortare - och många tänker som sagt inte på hur fort de egentligen kör.

   

Appen från If hjälper dig att hålla hastigheten nere

För att få fler att komma ihåg att sänka hastigheten har If försäkringar utvecklat en GPS-app som byter ut navigationsrösten till rösten av ett barn när du kör i områden där barn ofta vistas. Genom att du hör en barnröst kommer du automatiskt att börja registrera om det finns barn i närheten och uppmärksammas på att det kan vara bra att sänka hastigheten på denna sträcka.

Se gärna videon från If som berättar om bakgrunden till appen och hur den hjälper dig att komma ihåg att sakta ner i områden där det finns mycket barn. Ett enkelt sätt att komma ihåg att tänka extra på dem som vi bryr oss om allra mest.

    

Så åker barnen säkrast i bilen

Det är inte bara barnen som befinner sig utanför din bil som förtjänar bättre säkerhet. De barn som åker i din bil ska också åka så säkert som möjligt. Såhär rekommenderar Trafikverket att barn i olika åldrar ska åka i bilen:

  • Barn som är under 135 cm långa ska åka i bilbarnstol/använda bälteskudde - läkare och forskare rekommenderar att barnen fortsätter med detta upp till 10-12 års ålder.
  • Upp till ca fyra års ålder sitter barn säkrast bakåtvända i bilen. Detta beror på att barnens huvud är stora och tunga i förhållande till kroppen. Att sitta bakåtvänt minskar den påverkan på kroppen som en eventuell krock kan ha.
  • Se till att krockkudden är deaktiverad om bilbarnstolen placeras på passagerarsidan fram. Den kan vara livsfarlig om den utlöses när barnet sitter placerat där.
  • Välj alltid en E-märkt bilbarnstol och se till att barnet får prova stolen i butiken. Följ instruktionerna noga för hur stolen ska placeras och användas.

Läs gärna också vår tidigare artikel på temat som innehåller mer information om hur barn åker säkrast i bilen.

   

Opus Bilprovning-appen bidrar också till ökad säkerhet

Vi vill gärna påminna om vår egen app som också bidrar till ökad säkerhet i trafiken och bjuder på funktioner som förenklar ditt bilägande.

För långresor bjuder den på ett antal spel och lekar som hela familjen kan göra tillsammans. Så känns resan kortare och det brukar bli mindre stress och bråk om barnen har något att sysselsätta sig med.

Vi påminner om när det är dags att byta till sommar- respektive vinterdäck så att du får rätt väggrepp och talar om när det är dags att besikta dina fordon. Självklart kan du boka besiktning hos oss direkt i appen.

Om du skulle råka ut för eller se en olycka har vi information om hur du ska gå tillväga och appen hjälper dig att märka ut positionen så att du snabbt kan tillkalla hjälp till rätt plats.

Du hittar också tips och råd kring köp och försäljning av bilar, ett elektroniskt köpekontrakt, besiktningsportal för företag och mycket mer.

Ladda ner Opus Bilprovning-appen redan idag. Den är helt gratis och finns för både Android- och Apple-telefoner.