Rena bilar är glada bilar!

10 mars 2015 09:04 Opus Biltest

Vintern och den tidiga våren bjuder ofta på salt, slask och smuts som sliter på våra bilar. Att tvätta bilen regelbundet hjälper till att förebygga rostbildning och gör att lacken håller bättre. Våren är också en bra tid för att lägga in lite allmän tid för underhåll inför den nya årstiden. Vi tipsar om vad som kan vara bra att göra omkring mars-april.

 

Tvätta rätt

Passa på att tvätta bilen ordentligt nu när snön smälter bort. Det är viktigt att verkligen få bort ingrodda rester av smuts och salt så att de inte fräter på lack eller plåt. Många ytrostskador på bilar i Sverige orsakas av att man inte tvättar sin bil ordentligt.

Tänk på att tvätta bilen på ett ändamålsenligt och miljövänligt sätt. Vissa tycker att tvättautomater fungerar bra, medan andra menar att de kan slita på lacken. Fördelen är att det går rätt fort och att man kan få underredestvätt och vaxning utförd inom bara några minuter. Andra föredrar att tvätta med högtryck, vilket också fungerar bra vid rengöring av fälgarna. Somliga tycker att de får bäst resultat med en klassisk handtvätt med tvättsvamp och bilschampo, samt efterpolering med sämskinn.

Det man måste komma ihåg om man tvättar på egen hand är att det numera är förbjudet att tvätta hemma på bakgården i många kommuner. Vi på Opus Bilprovning avråder från att man gör det, även där det är tillåtet. Även om man använder miljövänliga bilschampon - och dem bör man definitivt välja - så rinner ändå smutsrester, oljerester och salt ut i naturen om man tvättar bilen hemma. Det är mycket bättre att åka till en ordentlig tvätthall eller tvättanläggning där det finns avloppssystem som samlar in dessa biprodukter och tar hand om dem på rätt sätt.

 

Extra glans åt lacken

Passa på att vaxa och polera bilen på våren. En vaxbehandling gör att lacken får ny glans och att den är bättre skyddad mot väder och vind. Det ger också en härlig vårkänsla med en fräscht glänsande bil. Lite extra vinylglans på gummilisterna hjälper också till att fräscha upp utseendet.

 

Vårkänsla i kupén

Gör bilens innanmäte lite extra vår-fräscht genom att dammsuga, tvätta inner-mattorna och torka rent instrumentpaneler, handtag, förvaringsfack med mera. Glöm inte att tvätta rutorna invändigt då det ofta sätter sig mycket smuts där under vintern. Kanske behöver sätena friskas upp med lite textilrengöring.

 

Miljövänliga produkter minst lika bra

Många har fördomar mot miljövänliga produkter och tror att de inte är lika effektiva. Det är inte längre sant. Det finns miljövänliga bilschampon och produkter för rengöring invändigt som är minst lika effektiva som “traditionella” produkter, men med fördelen att de sliter mindre på miljön. De flesta firmor i städbranschen jobbar idag huvudsakligen med vatten och mikrofibertrasor. Med dessa kommer du långt även när du tvättar bilen invändigt. Högtryckstvätt med enbart vatten får bort en stor del av smutsen utvändigt så mindre mängd schampo måste användas.

 

Ta en titt på olja och bromsar

Oljebyte passar ofta bra att göra på våren. Oljan brukar tendera att vara full av sotpartiklar efter en vinter med många kallstarter, så gör motorn glad genom att ge den ny, ren olja. Luftfilter och kanske ett byte av allergifilter kan vara en bra idé inför pollensäsongen.

Bromsbyte är ett annat hett tips på våren. Bromsskivor och belägg slits även de av smuts och salt. Gör gärna bytet i samband med däckbytet så behöver du bara ta av hjulen en gång.

 

Gör ett biltest

Om du är osäker på din bils bromsverkan eller vill få koll på ditt fordons status överlag kan du passa på att göra Opus Biltest. Då får du en ordentlig genomgång av ditt fordons skick så att du ser om det finns något som behöver åtgärdas.