Packa din bil rätt inför semestern

25 maj 2015 06:40

Juni närmar sig med stormsteg och för många innebär det att semestern snart börjar. Om du liksom många andra kommer att ge dig ut på bilsemester finns det ett antal saker som är bra att tänka på när du packar - både för din säkerhet och för miljöns skull.

   

Låg tyngdpunkt ger stabilitet
Packa alltid den tyngsta lasten längst ner i lastutrymmet, placerad i mitten om möjligt. Om du är tvungen att lägga ett tungt föremål på en sida, försök kompensera för detta genom att placera en tyngre passagerare på motsatt sida i bilen.

Skjut in lasten mot ryggstöden i baksätet så att den ligger stabilt. Se till att skaffa ett lastnät eller lastgaller om du är tvungen att lasta upp till taknivå. Lösa föremål som kommer flygande vid en kraftig inbromsning kan orsaka svåra skador.

Hundar och andra husdjur åker bäst i en egen transportbur eller så kan du spänna fast dem med ett specialgjort säkerhetsbälte som är till för just hundar. Är det inte möjligt, se till att de sitter på golvet i bak- eller framsätet för att vara så bra skyddade som möjligt.

Om din bil har fler förvaringsfack, till exempel i dörrarna, under sätena eller i golvet är de perfekta för att stuva in mindre föremål så att de ligger säkert och inte riskerar att flyga iväg vid en eventuell olycka.

 

Få lägre bränsleförbrukning genom att lasta rätt
Det absolut enklaste sättet att sänka din bränsleförbrukning är givetvis att åka med så lite last som möjligt. Men även hur du placerar den last du faktiskt tar med dig påverkar hur mycket din bil förbrukar.

Att fördela lasten jämnt gör att bilen får ordentligt väggrepp med samtliga däck. Bra grepp ger lägre förbrukning. Däcktrycket är bra att öka en aning när du åker med tung last för att få ännu bättre grepp och undvika slitage på däckens ytterkanter.

En takbox ger ett högre luftmotstånd och därför också en högre bränsleförbrukning. Om du inte får plats med allt inuti bilen är den givetvis ett utmärkt verktyg, men ta av den så snart du har kommit fram till din destination och har lastat ur bilen. Det är onödigt att köra runt med den på taket under hela semestern.

Din körstil påverkar också bränsleförbrukningen. Gå gärna igenom Trafikverkets snabbkurs i Sparsam Körning för att lära dig att köra snålare.

 

Viktigt att alltid ha med i bilen
Reflexväst och första-hjälpen-låda med giltigt sista förbrukningsdatum är lagkrav i många Europeiska länder. De är självklart väldigt bra att ha även om du endast kör inom Sverige. Reservdäck eller däckreparationssats, verktyg, extralampor och så förstås varningstriangel är viktiga att ha på plats. Ha gärna ett par flaskor vatten och något att äta med i bilen om ni skulle bli stillastående i en trafikstockning under flera timmar.

 

Appen hjälper på vägen
Vår app Opus Bilprovning roar inte bara hela familjen under långresor med de inbyggda spel och lekar som finns i den. Den innehåller också viktiga funktioner om du skulle råka ut för eller se en olycka på vägen. Du kan direkt ringa in ett larm via appen och den hjälper dig även att markera ut positionen för olyckan.

 

Kör försiktigt och ha en trevlig semester!