NYHETER

Opus E-test – en komplett koll på bilens elsystem

2 december 2019 09:00
Opus E-test utförs på en bil
Vill du veta om din bil har några dolda fel kopplade till krockskydd, bromssystem eller motorstyrning?

Med hjälp av Opus E-test har du möjlighet att upptäcka och åtgärda problem som rör bilens elektroniksystem innan de slår igenom helt och i värsta fall ger kostsamma följdeffekter. 

Opus E-test är en elektronisk hälsokoll av bilens elektroniksystem, där vi scannar av eventuella felkoder från styrenheter och andra elektroniska system. Under testet kontrollerar vi bland annat om det finns felkoder i bilens elektronik kopplade till säkerhetssystem som krockskydd, bromssystem, motorstyrning och växellåda. 

Den här typen av utläsning kan göras på de flesta fordon av årsmodell 2002 eller nyare, och kan bokas separat eller i samband med din ordinarie kontrollbesiktning. I dagsläget kan du boka Opus E-test på 39 av våra besiktningsstationer

 

Hur fungerar Opus E-test?

I moderna bilar finns det ett stort antal styrenheter (mikrodatorer) som reglerar bilens olika system. Dessa har ett inbyggt självtestsystem som kontrollerar att varje system fungerar som det ska. Från självtestsystemet hämtar vi ut information och får en lägesrapport över bilens elektroniksystem. Med hjälp av informationen får du en överblick om något omedelbart bör åtgärdas eller riskerar att gå sönder i närtid. Mängden information vi kan få fram beror på bilens ålder och vilket märke bilen är av. Varje biltillverkare har sina egna gränsvärden och benämningar på koderna.

 

Vad innebär resultatet?

Efter genomfört E-test får du ett protokoll med detaljerad information om vilka system som har blivit avlästa och eventuella felkoder som visats. Opus Bilprovning kan inte radera några felkoder. 

Protokollet kan du ge till din verkstad som i detalj kan analysera vad den specifika felkoden innebär, göra felsökningar och rätta till felen. Men resultaten på protokollet behöver inte innebära att en komponent byts ut.

 

Vad kostar en Opus E-test? 

Opus E-test kostar 275 kronor och görs smidigast i samband med din ordinarie kontrollbesiktning. Boka E-test direkt i vår onlinebokning.