Opus Bilprovning tipsar!

13 mars 2014 15:15

Nu har äntligen solen tittat fram på de flesta ställen i Sverige. Att våren börjar närma sig är gör många glada och pigga, men det är lätt att glömma bort att det fortfarande kan vara väldigt halt på vissa vägar, så ta det lugnt även när det ser ut att vara torrt och fint på vägbanorna!

De senaste veckorna har vi informerat om hur du packar din bil på bästa sätt inför resan, hur barnen sitter säkrast under bilfärd och allmänna tips för en säkrare körning. Framförallt är det viktigt att planera sig körning och inte stressa iväg, på så sätt går det att undvika många olyckor. För att sammanfatta det hela och göra er extra uppmärksamma på enkla saker du kan tänka på vid körning kommer några ytterligare tips.

Att tänka på:

·  Innan långfärd – kontrollera att alla lampor fungerar. Be någon om hjälp att titta om du inte ser själv. Att åka i mörkret utan lampor ger dig dels dålig sikt, men det gör det också svårare för dina medtrafikanter att se dig i tid. Har du t.ex. trasiga positionsljus i bak på bilen, så är det svårt för bakomvarande bil att se dig i mörkret.

·  Håll avstånd – Riktvärdet är 3 sekunder mellan varje bil. Skulle bilen framför behöva göra en kraftig inbromsning eller väja för ett hinder i trafiken är det bra att hålla avståndet för att undvika en olycka.

·  Ta tid på dig – stressa inte i trafiken, det skapar många olyckstillfällen. Om du till exempel ökar snitthastigheten från 90 km/h till 110 km/h så ger detta endast en ”tidsvinst” med 1 minut per mil.

·  Glöm inte att ha koll på din varningstriangel. Det kan vara passande att lägga den under förarstolen om man har mycket packning eller t.ex. hundbur i bakluckan där den kanske finns normalt sett. Om olyckan är framme eller du får stopp på bilen så är det väldigt bra att ha varningstriangeln nära till hans. Många vägar runt större städer saknar vägrenar så får du stopp på bilen är det viktigt att vara snabbt ut och placera triangeln för att medtrafikanterna ska kunna uppmärksamma dig i tid. Tänk även på att gå bort ifrån bilen om du skulle behöva stanna efter vägen.

·   Reflexväst för samtliga passagerare – Det är inget krav på att reflexvästar ska finnas i fordonet, men det är bra om det finns och om de ligger lättillgängliga.

·  En liten brandsläckare är mycket bra att ha, både för sig själv och för andras säkerhet.

·  För att förebygga en eventuell punkteringsolycka kan du kontrollera ringtryck i reservhjulet och se till att det finns med en domkraft samt fälgkors i bilen. Det finns även punkteringsspray att köpa som kan vara bra att förvara i bilen. Får du en punktering så sprayar du punkteringssprayen direkt i däcket, vilket gör att du kan köra till närmaste verkstad för att byta däck.

·  Om man får stopp på bilen och blir stående så kan det vara bra om du alltid har filtar och mössor liggandes i bilen! Du vet aldrig hur länge du kan behöva vänta på hjälp.

Om du känner dig osäker på bilens skick, bromsarnas funktion eller hur mycket avgaser din bil släpper ut är du alltid välkommen att besöka oss. Vi erbjuder olika diagnosbesiktningar för dig som vill ha ett säkrare och mer ekonomiskt fordonsägande. Diagnostesterna är till för din egen säkerhet och för att kunna upptäcka små fel innan de blir stora och dyra att reparera. Det kan alltså spara dig både tid och pengar. Du hittar mer information om våra olika besiktningar på www.bilprovning.se