NYHETER

Nya besiktningsregler i Sverige – Opus Bilprovning hjälper dig att hålla koll

6 juli 2017 09:28
20 maj 2018 börjar nya besiktningsregler gälla och den sista siffran i registreringsnumret är inte längre en hjälp för fordonsägaren. Med hjälp av vår nya tjänst kan du ta reda på när det är dags att besikta ditt fordon nästa gång.

Från maj 2018 gäller nya besiktningsregler och kopplingen till sista siffran i ditt registreringsnummer är ett minne blott. Nu är Opus Bilprovning först ut med en digital lösning där alla fordonsägare kan skriva in sitt registreringsnummer och omedelbart få besked om när fordonet ska besiktas nästa gång. Här kan du ange ditt registreringsnummer och omedelbart få besked om när du senast måste besikta nästa gång. Anger du din e-postadress eller mobiltelefonnummer påminner vi dig i god tid. Bra va? För du vet väl att det är ditt ansvar att ditt fordon besiktas i tid?

– Det här har varit en stor fråga för oss i branschen. De nya reglerna träder snart i kraft men påverkar redan vissa fordonsägare. Från januari kan det för vissa kunder vara felaktiga datum för nästa besiktning på besiktningsprotokollet. Vi är stolta över att som enda aktör så här tidigt kunna presentera en lösning som är både enkel och nyttig, säger Tord Fornander, Vice VD Opus Bilprovning.

Samtidigt som fordonsägare får sitt korrekta datum finns möjlighet att ange mailadress och mobiltelefonnummer. Då får de även en påminnelse inför nästa besiktning. Detta är en viktig del av tjänsten då det är fordonsägarens ansvar att hålla reda på när fordonet måste besiktas för att inte få körförbud.

Opus har sedan en tid tillbaka tagit bort felaktiga datum från besiktningsprotokollet men detta gäller inte alla aktörer på marknaden så det finns anledning att vara aktsam.

För dig som vill ha lite koll på de nya reglerna kommer här en kortfattad beskrivning: De nya reglerna gäller alla fordon med en totalvikt av högst 3,5 ton, det vill säga personbil, lätt lastbil och lätt buss. Ett nytt fordon besiktas första gången senast 3 år efter den månad då fordonet togs i trafik första gången. Nästa gång du besiktar ska de ske inom två år sedan den förra besiktningen. Därefter ska ditt fordon besiktas senast 14 månader efter din förra kontrollbesiktning gjordes.

 

För ytterligare information kontakta:
Per Rosén
Vd
010-804 99 10
per.rosen@opusbilprovning.se

Tord Fornander
Vice vd
010-804 99 70
tord.fornander@opusbilprovning.se