Mer mil för pengarna – del två

13 mars 2013 18:34

I vår förra artikel så gav vi er några enkla tips om hur man kan minska er bränsleförbrukning när man är ute och kör. Idag så har vi på Opus Bilprovning gjort ännu en lista på tips och tricks som kan få ditt fordon att gå lite längre för samma pengar.

Många av våra tips är väldigt enkla att testa själv och de kräver inga extra utgifter för dig som förare. Allt vi vill göra är att spara dig pengar när du är ute och kör på de Svenska vägarna.

1. Gör av med onödig vikt
 Många av oss bilförare har en tendens att låta saker ligga kvar i bilen även när vi inte behöver dem. Ta en titt i baksätet eller i bagageluckan för att se om du har några tyngre objekt som du kan klara dig utan när du kör. En tyngre bil är svårare att accelerera och kommer därför dra mer bränsle. Se bara till så att du inte tar ut reservdäck eller saker som är nödvändiga ifall bilen skulle få problem när du är ute och kör.

2. Stäng fönstren
 Att köra runt med öppna fönster på sommaren är något av det bästa som finns som bilförare. Tyvärr så är det något som försämrar din bränsleekonomi drastiskt. Ett öppet fönster eller en öppen sollucka försämrar aerodynamiken på din bil och gör så att det krävs mer energi för att köra. Mer energi innebär mer bränsle så se till att stänga dina fönster när du inte behöver ha dem öppna.

3. Ta hand om din bil
 Att vårda sin bil kan göra under när det gäller bränsleförbrukning. Med detta så menar vi inte att du måste vara en utbildad mekaniker, utan det är små saker som gör att din bil går bättre och drar mindre bränsle. Se till att fylla på din motorolja regelbundet, se alltid till att ha fräscha luft- och bränslefilter, så kan du förbättra din bränsleförbrukning med hela fyra procent! Om du inte är världens kunnigaste när det gäller fordon så ta en titt i instruktionsboken för din bil så kommer du troligtvis hitta guider till hur du kan underhålla ditt fordon.

4. Undvik tomgång
 Det finns två sätt att undvika tomgång och om du läste den första delen av våra tips för minskad bränsleförbrukning så vet du redan att genom en planerad körning så minskar du stopp och därav minskar tomgången. Det finns dock ett antal gånger i trafiken där du måste stanna helt och ibland så måste du stå still i flera minuter. När ett fordon står på tomgång så används bränsle för att hålla motorn igång och du får 0 mil per liter. Om du känner dig trygg i situationen så kan du stänga av motorn (t.ex. vid en järnvägsövergång) och spara bränsle medan du väntar.

5. Använd inte klimatanläggningen i onödan
 Visst är det skönt att köra runt i en bil med perfekt temperatur. Klimatanläggningen är perfekt när det är både varmt och kallt ute men den behöver inte alltid användas. Genom att stänga av klimatanläggningen så kan du spara upp till en liter var tionde mil. Det är viktigt att du endast stänger av din klimatanläggning när vädret och temperaturen i bilen tillåter.

Vi på Opus Bilprovning hoppas att ni som läsare kan dra nytta av våra tips och tricks om förbättrad bränsleförbrukning.

Återkom gärna nästa vecka för att se vad vi har att erbjuda för tips och information - men fram tills dess så önskar vi på Opus Bilprovning er alla en säker (och ännu bränslesnålare) körning.