​Kom ihåg: Slutsiffra 9 får körförbud 1 februari

19 januari 2015 07:00 Säkrare barn i bilen - Opus Bilprovning

Du som har en slutsifferstyrd personbil, lätt lastbil eller lätt buss med slutsiffra 9 i ditt registreringsnummer bör boka besiktningstid snarast möjligt så att du inte riskerar att få körförbud. Körförbudet träder i kraft den 1 februari för bilar med denna slutsiffra. Att vara ute i god tid är viktigt så att du har möjlighet att åtgärda eventuella anmärkningar inom besiktningsperioden.

För personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar (samtliga med en totalvikt på högst 3 500 kg) är det slutsiffran i registreringsnumret som visar under vilken period fordonet måste besiktas. Besiktningsperioden utgörs av den månad som slutsiffran hör ihop med samt de två månader som ligger före och efter. Du hittar en tabell på vår hemsida där du snabbt får koll på vad som gäller.

   

När är det dags?

Om du inte vill hålla reda på när det är dags besikta kan du ladda ner vår app för iOS eller Android och använda dig av funktionen ”När är det dags?”. Där kan du lägga in dina fordon och får på så sätt påminnelser direkt i mobilen om när det är dags att boka besiktningstid. Besiktningsperioden är ju relativt lång med sina fem månader så det är bättre att vara ute i god tid istället för att skjuta på det till sista minuten.

Även om du planerar att sälja ditt fordon under besiktningsperioden är det en fördel att besikta det så att köparen vet att det har fått en genomgång. Det brukar gå lättare att få det sålt om det är nybesiktat. Om ditt fordon inte behöver besiktning kan du istället göra ett fordonstest som ger potentiella köpare en tydlig uppfattning av ditt fordons skick idag.

   

Boka snabbt och enkelt

Du kan boka besiktning direkt i vår webbtjänst eller använda dig av bokningsfunktionen i appen. Det är bara att fylla i registreringsnumret, välja tid och station och betala direkt med vår säkra internetbetalning. Vi har långa öppettider och även öppet på helger på en del stationer för att det ska vara enkelt för dig att hitta en tid som passar ditt schema. Om du inte har möjlighet att vänta kan du på många av våra stationer lämna in fordonet på morgonen och sedan hämta det besiktat och klart efter jobbet (före kl. 16.00 eller 18.00, beroende på när stationen stänger).

Om du är ute i sista minuten garanterar vi att du ska få en besiktningstid inom 48 timmar för lätta fordon. Boka via vår internetbokning eller ring vår kundtjänst på 0775-500 300. Våra stationer har även Opus Drive-In där du helt enkelt åker direkt till stationen och ställer dig i kö utan förbokning. I sökfunktion för stationerna kan du söka fram en station i din närhet. Till vänster i listan ser du de stationer som har drive-in idag markerade med en grön bock. Att använda sig av drive-in kostar bara 100 kronor mer än ordinarie pris på besiktning.