Hur fungerar elektroniksystemet i din bil?

6 augusti 2014 15:25

Undrar du hur det ligger till med elektroniksystemet i din bil? Skulle du vilja veta om det finns något dolt fel eller om något är på väg att gå sönder? Ska du kanske sälja din bil och vill ha protokoll på hur det står till med den även i de bitar som vanligen inte syns?

Då kan du göra en e-diagnos hos oss på Opus Bilprovning! E-diagnos är en hälsokoll där vi gör en genomgång av din bils elektroniksystem för att läsa av eventuella felkoder från styrenheter och andra elektroniska system.

Denna typ av hälsokoll kan genomföras på de flesta fordon av årsmodell 2002 eller nyare och görs i samband med din ordinarie kontrollbesiktning. Tjänsten kostar 200 kronor och tar ingen extra tid utan genomförs parallellt med besiktningen. Du behöver alltså inte boka tid i förväg utan kan helt enkelt säga till besiktningsteknikern att du vill ha det gjort vid besiktningstillfället.

I moderna bilar finns det ett stort antal styrenheter (mikrodatorer) som reglerar olika system i bilen. Dessa har ett inbyggt självtestsystem som kontrollerar att respektive system fungerar som det ska. Från detta självtestsystem hämtar vi information om hur det står till med din bils elektroniksystem, för att ge dig en överblick på om det är något som omedelbart bör åtgärdas, eller om det finns något som kan tänkas gå sönder snart. Mängden information vi kan få fram beror på din bils ålder och vilket märke den är av.

E-diagnosen ger dig ett protokoll med vägledning gällande eventuella felkoder som visats och vilka åtgärder du bör ta. Detta kan du ge till din verkstad som underlag så att de lättare kan göra en felsökning och rätta till felen.

Genom att vi kan upptäcka vissa fel i ett tidigt stadium är e-diagnosen en bra investering så att du kan åtgärda problem innan de slår igenom helt och kanske också ger följdeffekter.

Protokollet kan du sen nämna i din bilannons och visa för potentiella köpare. På så sätt kan intresserade vara säkra på att ditt fordon redan har fått en ordentlig genomgång och testats såväl utvändigt som invändigt hos Opus Bilprovning.

För att läsa mer information gällande e-diagnos och de uppgifter du får i protokollet kan du använda följande länk: https://bilprovning.se/Besiktningar/Kontrollbesiktning/Under-bilbesiktningen