Har du garantitid kvar på din begagnade bil? Vi hjälper dig att få koll på vad du skyddas av via konsumentköplagen!

29 januari 2014 07:58

Genom vår nya tjänst Opus Biltest kan du, innan garantitiden går ut, se över ditt skick på bilen och få information om något behöver åtgärdas. Enligt lag är det säljföretaget som ska stå vid fel som har funnits vid leveransen, och fel som upptäcks inom sex månader ska anses ha funnits vid leveransen om inte säljföretaget kan visa annat. Via konsumentköplagen kan alltså du som köpare få ett skydd vid köp av begagnade bilar.

Opus Biltest kan användas av såväl privatpersoner som bilhandlare för att skapa ett underlag till en varudeklaration för begagnade bilar. Tjänsten kan hjälpa dig att bedöma det allmänna skicket hos en bil, ta reda på om det finns några mekaniska problem eller några problem med de elektroniska systemen.

Som köpare kan du, genom att göra Opus Biltest, i förväg ta reda på om det är något som behöver åtgärdas så att du vet att du betalar rätt pris. Du kanske överväger att inte köpa bilen om du ser att det är för mycket som behöver repareras.

Som säljare har du fördelen att du kan ta ut ett korrekt anpassat pris och att du kan ge en korrekt beskrivning på vilket skick bilen är i. Du har också fördelen att du kan åtgärda eventuella problem som en köpare annars kan använda som argument för att pruta. På så sätt kan du ta hand om detta i förväg och få rätt betalt för din bil.

Opus Biltest omfattar de kontroller som du som privatperson skyddas av via konsumentköplagen vid köp av bil hos företag. Företag kan alltså använda tjänsten som ett steg i försäljningsprocessen, för att visa att bilen har testats oberoende. För privatpersoner gäller givetvis fortfarande att fordon säljs i befintligt skick, så det åligger köparen att göra en grundlig undersökning. Opus Biltest är just den typ av undersökning du behöver för att känna dig mer säker på vad det är du köper.

Vid testet genomför vi en opartisk bedömning av fordonet med fokus på faktorerna trafiksäkerhet och miljö. De kontroller som ingår i en ordinarie kontrollbesiktning ingår också i Opus Biltest. Även om det inte är dags för en kontrollbesiktning så kan du fortfarande kontrollera bilens skick inför besiktningen eller innan du ska åka iväg på längre resor.

För fordon som är av årsmodell 2002 eller nyare läser vi av de elektroniska felminnena i alla tillgängliga system som innefattar säkerhet och miljö.

Det bästa är om du som kund deltar under hela testet så att du kan få muntlig information och tips om bilens allmänna skick. Efteråt får du ett protokoll med beskrivningar av resultaten från de olika tester vi gjort, inklusive den elektroniska avläsningen. Vi går även igenom protokollet med dig så att du får veta om det finns några åtgärder som vi rekommenderar att du tar för att rätta till eventuella fel.

Opus Biltest (personbil) kostar endast 499 kronor och kan antingen bokas i förväg via vår kundtjänst på 0775 – 500 300, via vår hemsida www.opusbilprovning.se eller så kan du använda dig av tjänsten Opus Drive-In som innebär att du kan komma direkt till en av våra stationer utan att boka tid i förväg (vi tar ut ett pristillägg på 100 kronor om du använder dig av drive-in). På vår hemsida kan du se vilka stationer som erbjuder drive-in den aktuella dagen.

Opus Biltest – Opartiskt, Tryggt, Smidigt, Enkelt

Vi garanterar alltid besiktning inom 48 timmar!
 Opus Bilprovning vill alltid vara det bästa alternativet för våra kunder och garanterar därför lätta fordon besiktning inom 48 timmar. Du kan göra din bokning i vår internetbokning eller ringa kundtjänst på 0775-500 300 så hjälper vi dig med tid för besiktning.