Byt till vinterdäck i tid!

6 oktober 2014 10:13 Opus Bilprovnings ambassadör Tina Thörner och däck

Även om det är först från den 1 december som det är lagkrav på att man har vinterdäck på bilen så behövs det tidigare i många delar av landet. Den som bor längre norrut vet att snön kan komma redan under oktober-november. Det är inte bara snöfall som kan göra att man behöver vinterdäcken. Fuktiga höstdagar där luften kyls ned under kvällen eller frostbildning på tidig morgon kan ge upphov till kraftig halka. Då är det viktigt att man har däck som ger rätt grepp.
   

Fram till den 31 mars ska vinterdäcken sitta på, eller så länge som det är vinterväglag, vilket betyder att det är frost, is, snö eller snömodd på vägbanan, vilken även inkluderar vägrenen. Dubbdäck får man använda från 1 oktober fram till den 15 april.

Så, hur står det till med dina däck? Passa på redan nu att ta en titt på dem så att de inte har sprickor eller andra slitningar som kan skapa problem. Mönsterdjupet måste också vara rätt. Det måste vara minst 3 millimeter i huvudmönstret för vinterdäck som sitter på lätta fordon. För att verkligen få ett bra grepp rekommenderas dock minst 5 millimeter. För tunga fordon varierar reglerna för fram- och bakhjulsdrivna fordon. Du kan ta reda på vad som gäller för ditt, samt läsa hela lagtexten på Transportstyrelsens sida.

Om du har ett släp gäller samma mönsterdjup för detta som för ditt lätta fordon. Lastbilar, bussar och personbilar av klass 2 (alltså fordon med en totalvikt på över 3,5 ton) måste ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter. Om du har dubbdäck på dragbilen måste släpet också ha dubbade däck, för att undvika att släpet får sladd om man måste bromsa kraftigt.

Kom ihåg att de bästa däcken ska sitta bak på fordonet om de är olika hårt slitna. Det gäller för både framhjulsdrivna och bakhjulsdrivna fordon. Anledningen är att undvika att bakdelen sladdar ut när du svänger eller bromsar på halt underlag.

Se till att rengöra dina sommardäck ordentligt innan du lägger undan dem för vinterförvaring. Ta bort eventuella stenar och andra småföremål som kan ha fastnat i mönstret. Tvätta både däcken och fälgarna (om du har två uppsättningar) och se till att de torkar ordentligt innan du lägger dem i exempelvis plastsäckar eller täcker över dem med en presenning. Förvara dem på en torr, mörk och sval plats och skydda dem från att utsättas från oljespill eller annan smuts i garaget. Då är de redo att lätt plockas fram och sättas på till våren igen.

Ta det försiktigt på höstvägarna. Det är många som glömmer bort hur ett fordon beter sig när det blir isigt på vägarna igen, så det är bra att vara extra vaksam och hålla lite längre avstånd till bilen framför när du kör. Håll också ett extra öga öppet nu under jaktsäsongen då det kan hända att djur springer ut på vägarna. Som vi för ett par veckor sedan - ta en sväng förbi någon av våra stationer och hämta upp viltremsor och ladda gärna ner vår app Opus Bilprovning så att du snabbt kan rapportera in en eventuell viltolycka. I appen finns det också en praktisk funktion som påminner dig om när det är dags att byta till vinter- respektive sommardäck.