Bilens dag – en hyllning till våra fyrhjuliga vänner

28 oktober 2014 07:00

Idag den 28:e oktober är det dags att ge lite extra kärlek och omtanke till våra bilar då det är bilens dag! Bilens dag är den officiella dagen för att uppmärksamma hur viktig bilen är för den fria rörligheten. Bilar ger oss ökad mobilitet, vilket understödjer såväl ekonomisk utveckling som demokrati och högre livskvalitet.

 

Många av oss i Sverige är beroende av våra bilar för att kunna ta oss till arbetet, åka och handla mat och hälsa på familj och vänner. Minst lika många är beroende av bilen i arbetet för att kunna utföra tjänster, besöka kunder och leverera varor. För att det ska vara tidseffektivt och flexibelt behöver man helt enkelt ett eget fordon att ta sig runt i. Vårt moderna svenska samhälle skulle inte fungera utan bilen.

 

Mycket har hänt sedan de första ångdrivna bilarna började utvecklas för knappt 250 år sedan. Bilen var i början mest en kuriositet för rika snarare än ett praktiskt fordon som kunde konkurrera med häst och vagn. Det ändrades radikalt under första hälften av 1900-talet då bilarna blev allt vanligare på våra vägar och började komma upp i hastigheter som hästarna inte hade en chans att springa ikapp. Idag är bilen ett fordon som nio av tio barnfamiljer har tillgång till och utvecklingen går ständigt framåt när det gäller säkerhet och sänkt miljöpåverkan. Det händer till exempel väldigt mycket spännande inom utvecklingen av elbilar och det har till och med utvecklats bilmodeller som drivs med saltvatten. Även om det tar ett antal år till innan dessa når den stora marknaden så är det viktigt att uppmärksamma att det genomförs kraftfulla initiativ från bilbranschen för att minska bilens miljöpåverkan – både när det handlar om att effektivisera förbränningsmotorer och att försöka hitta alternativa lösningar så att bilkörandet blir hållbart för framtiden.

 

På Bilens Dag kommer en film att publiceras på bilensdag.se. Den berättar bland annat om hur trafiksäkerheten har ökat de senaste årtiondena och även om hur bilåkandets miljöpåverkan har minskat. Initiativet vill alltså visa det aktiva arbetet som görs för att svenska bilister ska kunna fortsätta åka bil, säkrare och grönare än någonsin tidigare. För att det ska vara möjligt krävs förstås satsningar från bilindustrin och fortsatta investeringar i väginfrastrukturen. Bilens dag är en del av initiativen som görs för att uppmärksamma dessa behov.

 

Ge din bil lite extra uppmärksamhet och omtanke den 28:e oktober. En tvätt och vaxning, kanske ett oljebyte eller passa på att byta till vinterdäck om du ännu inte har gjort det. Varför inte svänga förbi hos oss på Opus Bilprovning och göra en extrakoll nu i veckan? Opus Fordonstest ger dig en genomgång av hela bilen så att du vet hur det står till både i mekaniken och de inre systemen. Det är ett bra sätt att upptäcka om något är på väg att gå sönder i förväg, så att du kan spara både tid och pengar genom att utföra service i tid.

Välkommen förbi hos oss på Opus Bilprovning för att fira Bilens Dag!

Du hittar mer spännande fakta om bilar och bilkörning på http://bilensdag.se/.