Boka besiktning

   
   

Opus Bilprovning logo

   

   

   

Vanliga frågor kring bokning av besiktning

 • När ska jag boka besiktning?
  En ny bil ska besiktas senast 3 år efter den månad som bilen togs i bruk. Efter den första besiktningen får det som längst ta 2 år till nästa besiktning, och därefter 14 månader mellan besiktningarna. Boka en bilbesiktning på valfri ort eller kom förbi på drop-in-besiktning.
   
 • Vad kostar besiktningen? 
  Skriv in ditt registreringsnummer här ovan och sök station för att se vad en besiktning kostar i närheten av dig.
   
 • Hur betalar jag min besiktning? 
  Du kan betala direkt med Klarna eller välja att betala på stationen. Företag har möjlighet att betala via faktura.
   
 • Vad gäller för ombokning eller avbokning? 
  Ombokning kan göras inom 24 timmar. Tänk bara på att ombokning måste ske innan den bokade tiden har påbörjats, annars räknas det som en missad tid och du blir då debiterad. 
  Avbokning måste ske senast 24 timmar innan bokad tid.
   
 • Vad gäller för ombesiktning (efterkontroll)?
  Alla våra stationer erbjuder obokad efterkontroll för lätta personbilar inom 20 minuter.

 

Varför besikta bilen hos Opus Bilprovning?

Det är väldigt enkelt att boka en besiktning hos oss. Skriv in fordonets registreringsnummer i fältet ovanför och välj sedan station för att se vad en besiktning kostar i närheten av dig.
Vi garanterar alltid lätta fordon en tid inom 24 timmar och tunga fordon tid inom en vecka. För att göra det så smidigt som möjligt har vi också drive-in på våra besiktningsstationer.

Du kan också ringa och boka en tid på tel. 0775-500 300.

Innan besiktningen finns det saker du enkelt kan kontrollera själv för att slippa onödiga anmärkningar. Du hittar våra checklistor inför besiktningen här.

   

Boka klimatkompenserad besiktning

   

Behöver jag besikta min traktor?

Traktorer delas in i två kategorier, A som får köra i högst 40 km/timme och B som får överstiga 40km/timme. Besikta din traktor hos Opus bilprovning när du ska registrera den som traktor i B-klass. Traktor i A-klass behöver ej kontrollbesiktas, men om det är en A-traktor som har blivit ombyggd från bil till traktor behöver den besiktas.

 

Ska jag boka besiktning för mitt terrängmotorfordon?

Terrängmotorfordon är fordon som får lov att köras i terräng. Terrängskoter och lätt terrängvagn är exempel på sådana fordon. Samtliga terrängmotorfordon ska kontrollbesiktas, så om du äger ett terrängmotorfordon är det viktigt att du bokar tid för besiktning.

 

Vill du boka registreringsbesiktning?

Om du har utfört en ändring på ditt fordon eller vill registrera ditt fordon i Sverige krävs en registreringsbesiktning. Priserna varierar beroende på till exempel typ av registreringsbesiktning, fordon, årsmodell eller ursprungsland. Ring vår kundtjänst på 0775-500 300 för bokning och pris så berättar vi mer.

Har du frågor om registreringsbesiktningen är du välkommen att höra av dig till oss via detta formulär.

 

Dags att besikta motorcykeln?

Det är olika regler som gäller beroende på vad det är för slags motorcykel du äger. Det som gäller för samtliga motorcyklar är dock att de måste kontrollbesiktas regelbundet, både för trafiksäkerhetens och för miljöns skull. En motorcykel måste besiktas första gången fyra år efter att den först tagits i bruk, och därefter vartannat år.

Under vinterhalvåret har vi på många håll i landet begränsad möjlighet att utföra besiktning av motorcyklar. Tänk därför på att besikta din motorcykel innan vintern då halkan kommer.

 

Vilka regler gäller när man ska boka besiktning?

Den 20:e maj 2018 började nya regler gälla för besiktningar för vissa fordonstyper. Du kan se alla regler på Transportstyrelsens hemsida här. Du kan även läsa mer om dessa nya regler för besiktningar på vår webb här. Via denna länk kan du också läsa allt om besiktningsperioder och vad som gäller när du ska besikta bilen.

 

Vad händer om jag inte besiktar i tid?

Det är viktigt att boka besiktning i god tid. Om du missar din besiktningsperiod får du automatiskt körförbud, vilket innebär att fordonet endast får köra kortast möjliga väg till och från verkstad. Det är därför viktigt att du ser till så att du har koll på ditt fordons besiktningsperiod, när det senast besiktades och vilka regler det är som gäller för just ditt fordon. Boka besiktning online eller genom att kontakta oss på 0775-500 300.