Kontrollbesiktning

När ska bilen besiktas? Hur ofta sker kontrollbesiktningen? Få svar på dina frågor om när det är dags för kontrollbesiktning här eller i vår mobil-app "Opus Bilprovning".

Opus Bilprovning logo

Besikta bilen

Nya besiktningsregler från den 20 maj 2018

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran inte längre bestämmer när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lätta lastbilar, med en totalvikt på max 3 500 kg, kontrollbesiktas:

  • första gången senast 36 månader efter att fordonets togs i trafik för första gången
  • andra gången 24 månader efter den första besiktningen
  • därefter ska fordonet besiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning.

Om du är osäker på när ditt fordon ska besiktas kan du enkelt se det här. Fyll i ditt registreringsnummer och komplettera med din e-postadress eller ditt mobiltelefonnummer för att få en påminnelse när det är dags för nästa besiktning.

   

A-traktor

Första kontrollbesiktningen på en A-traktor ska utföras senast 48 månader efter att fordonet togs i bruk för fösta gången. Därefter ska den besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes.

För att din senaste kontrollbesiktning ska vara giltig ska fordonet vara godkänd under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft den 20 maj 2018.

Tänk på att om du nyregistrerar en A-traktor innebär det inte att den ska besiktas efter 48 månader. Det är åldern på fordonet som avgör när den ska besiktas.

 

Traktor b – ”snabbgående” traktorer

Traktor b ska kontrollbesiktas senast 48 månader efter att fordonet togs i bruk första gången. Efter den första besiktningen ska fordonet besiktas senast 24 månader efter föregående fullständiga kontrollbesiktning.

 

30-, 40- och 50-åriga fordon (personbilar, lastbilar samt släp som dras av dessa)

Fordon som är 30-49 år gamla och motorcyklar som är 30-39 år ska kontrollbesiktas senast 24 månader efter fordonets senast godkända och giltiga kontrollbesiktning.

Fordon som är 50 år och äldre (oavsett vikt och som inte används i yrkestrafik) och motorcyklar som är 40 år eller äldre, är från den 20 maj 2018 befriade från besiktningsplikten. Kravet som finns, för att fordonet automatiskt ska bli besiktningsbefriat, är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom den senaste 24-månadersperioden.

Tidigare var endast fordon av årsmodell 1950 eller äldre besiktningsbefriade. Istället för årsmodell kommer nu fordonets ålder avgöra när fordonet undantas från kravet på besiktning.

När de nya lagarna träder i kraft kommer fordon som idag är befriade från kontrollbesiktning fortsätta att vara besiktningsbefriade.

Undantag: fordon i yrkesmässig trafik eller bussregistrerade fordon ska besiktas varje år.

   

Boka besiktning

Hos oss kan du boka besiktning för din bil, mc, släpvagn, husvagn, husbil och lastbil – eller betala, omboka/avboka en redan bokad besiktningstid.

Se lediga tider